Hej Fredrik Bergling!

Tre snabba frågor till en produktutvecklare!

Fredrik Bergling är en innovativ ingenjör med många års erfarenhet som produktutvecklare på globala marknadsledande företag. Han är också grundare och upphovsman till den smarta och patenterade barnprodukten Vaggaro. Fredrik är en av de mest kreativa personerna jag har arbetat med och han samarbetar gärna med industridesigners för att göra sina produkter så bra som möjligt.

Du har haft nära samarbete med industridesigners på flera av dina arbetsplatser. Hur skulle du beskriva ett sådant samarbete och vad bidrar designern med?

Oh, det är många saker! Dels har en industridesigner en mer holistisk syn på produktutvecklingen än vad man har som ingenjör. Det blir ett bredare angreppssätt helt enkelt.

Industridesigners är också mer tränade i att ha ett användarfokus. Är det bara ingenjörer är det lätt att man hoppar direkt in i tekniska lösningar. Där tycker jag det är bra att ha med designers för att få med användarperspektivet tydligare och tidigare i utvecklingsprocessen. Det är inte bra om man gör en teknisk lösning och sen börjar anpassat till användningen. Att ha med användare och designperspektiv tidigt gör att gör att man får en bättre kravspecifikation helt enkelt.

En annan fördel är att en industridesigner bidrar med ett annat perspektiv. Det är alltid bra om man är flera med olika perspektiv i ett produktutvecklingsprojekt, inte bara ingenjörer.

Det är vanligt att ingenjörer som kommer från en ren ingenjörsbakgrund tycker att det där med industridesign är något man lägger på sist, att det bara är kosmetika. Så är det absolut inte! Det är viktigt att ha med designtänket tidigt för då kan man skapa en lösning där designen och användbarheten blir integrerad på ett bra sätt från början. Man får också större utrymme att hitta på smarta tekniska lösningar som dessutom är användarvänliga och snygga. Man utvecklar en bättre produkt helt enkelt!

Behövs verkligen industridesign för tekniska produkter och vilken konkret nytta gör designtänkandet för projektet och produkterna som utvecklas?

En konkret nytta med design är helhetssynen och användarperspektivet som säkerställer att man löser rätt problem, och att kravspecifikationen är komplett och tydlig.

Även för rent tekniska produkter bidrar design. Om produkterna är snygga och välordnade, linjerna hänger ihop och det ser prydligt ut, så upplever man att de har bättre kvalité och är mer genomtänkta, även om det rent praktiskt fungerar likadant. Designers är bra på att styra upp det där.

Det kan vara så enkelt som att olika features ska vara linjerade med varandra eller att man håller sig till en typ av form och inte blandar hej vilt. Sådant är designerna skolade i att tänka på, vilket ingenjörerna inte är. Det ska helt enkelt inte se rörigt ut.

Ett exempel är en elektriker som kopplar in i ett proppskåp. Tekniskt sett spelar det egentligen ingen roll hur kablarna dras. Det fungerar lika bra ändå, men det ser så otroligt mycket proffsigare ut om det är välordnat. Det underlättar också om man behöver gå tillbaka och ändra något eller när nästa person kommer och ska göra något. Designen gör att funktionen blir tydligare.

Vilka tips vill du ge produktutvecklande företag som ännu inte anlitar industridesigners?

Gör det! Mitt första tips är att börja med att ta ett möte med en designer. Be hen förklara vad design kan bidra med och visa exempel. Design är så mycket mer än utseende, mer ett tankesätt. Har man inte jobbat med design tidigare är det lätt att tro att det handlar om färg, yta, var logotypen ska sitta och annan styling. Det kan vara väl investerad tid att få en introduktion till vad design handlar om.

Mitt andra tips är att involvera designern redan tidigt i ett projekt, så att hen kan vara med och definiera det. När projektet sen är format och planerat kan man se om det är något mer designarbete man vill ha hjälp med i senare faser, men det är verkligen viktigt att designern är med från början.

Här hittar du Fredrik på Linkedin>

Om Vaggaro

Många barnstolar är tunga, klumpiga och svåra att flytta. Vaggaro erbjuder en lättanvänd och mångsidig produkt som kan följa med under barnets uppväxt. Produkten har en unik och patenterad mekanism som gör den enkel att vika ihop och bära med sig i den medföljande väskan. På det hopvikbara stativet kan man sätta olika textila moduler som är anpassade efter barnets ålder och behov. Designen är slimmad och stilren, med en tidlös design för att passa in i ett modernt hem.

Läs mer här: https://vaggaro.com/

Gillade du den här intervjun?

Då kanske du vill läsa tidigare intervjuer. Du hittar dem här:

Vill du ha mer design i din tillvaro?

  • Utforska gärna vår blogg Öresund Design News & Thinking. Här delar vi med oss av vår designvärld; nyheter, kunskap, insikter, projekt, idéer, evenemang, trender och inspiration. 
  • Vill du ha kunskap, tips och inspiration direkt i din mailbox? Då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. Du kan signa upp här>