Hej Anders Sultan!

Tre snabba frågor till en projektledare!

Anders Sultan är ingenjör och projektledare med många års erfarenhet av produktutveckling inom bilindustrin och andra branscher. När han arbetade på Hedson Technologies ledde han arbetet med att utveckla en ny produkt, SmartCure, som satte en helt ny industristandard när den lanserades för några år sedan!

Ni anlitade Marie från Öresund Strategy & Design som industridesigner i ert arbete att utveckla SmartCure. Varför det och vad har designern bidragit med?

Vi insåg att det här kommer att bli en helt ny typ av produkt för Hedson och vi behövde helt enkelt hjälp med formgivningen. Vi ville anlita någon med stor erfarenhet av industridesign, och det var också viktigt att designern hade förståelse för och kunde sätta sig in i företagets och varumärkets historia och vilket formspråk vi haft tidigare och har på befintliga produkter.

Designerns uppdrag var att hitta ett nytt formspråk för en helt ny serie UV-LED lampor, men med tydlig igenkänning från företagets historia, så att kunden känner igen sig.

Samtidigt ville vi tänka nytt och skapa en modern och lättanvänd produkt. Det var viktigt att produkten blev väldesignad ergonomiskt sett och hade ett tydligt och intuitivt användarinterface.

Den nya produktens design skulle upplevas ny och modern med ett tydligt utvecklingssteg från tidigare produkter, men ändå på ett väl avvägt sätt så vi får god marknadsacceptans.

Du har jobbat med industridesigners i flera av de projekt du har lett genom åren. Har det varit annorlunda denna gången och i så fall hur?

Ja, jag tycker det har varit annorlunda på det sättet att Marie har så stor erfarenhet av hur man konstruerar produkter, och det har verkligen märkts i projektet. Det möjliggjorde att vi direkt kunde hitta ett formspråk som också var möjligt att realisera i verkligheten. Formgivningen och designen var konstruerbar från början och det krävdes inte så många designloopar tack vare det. För oss på Hedson och för detta projekt passade det utmärkt.

Vilka tips vill du ge andra industriföretag när det gäller industridesign?

Mitt tips är att lägga mycket resurser tidigt i projektet. Ta hjälp av en erfaren industridesigner redan i förstudien och lägg en arbetspuckel med hela projektteamet så tidigt som möjligt. En väl genomarbetad förstudie där men definierat funktion och design gör det lättare att ta fram en bra projektplan och att sen hålla tidplan och budget.

Nåt annat du vill tillägga?

Jag tycker att det har varit ett väldigt trevligt samarbete. Det har varit kul att jobba tillsammans med Marie och det är också en viktig faktor.

Här hittar du Anders på Linkedin >

Om Hedson Technologies

“Hedson är en ledande leverantör av högklassiga system för härdning, lyftning och rengöring till bilverkstäder och industriföretag över hela världen. Vi kommer från ett land med stolta ingenjörstraditioner och har årtiondens erfarenhet av att sätta oss in i kundernas verkliga behov – erfarenhet som vi använder för att ta fram innovativ teknik som förbättrar arbetsmiljön, skyddar arbetstagarna och höjer produktiviteten. Vår ambition att skapa verkliga, mätbara värden framstår tydligt överallt där Hedsons lösningar ses, säljs eller är i drift – Hedson står för effektivitet och prestanda i allt från avancerad men lättanvänd utrustning till oöverträffad kundservice.”

Mer om Hedson Technologies >

Gillade du den här intervjun?

Då kanske du vill läsa fler intervjuer. Du hittar dem här:

Vill du ha mer design i din tillvaro?

  • Utforska gärna vår blogg Öresund Design News & Thinking. Här delar vi med oss av vår designvärld; nyheter, kunskap, insikter, projekt, idéer, evenemang, trender och inspiration. 
  • Vill du ha kunskap, tips och inspiration direkt i din mailbox? Då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. Du kan signa upp här>

Denna artikel är en uppdatering och re-post på intervjun som gjordes 2020.